duminică, 22 februarie 2015

Pila lui Karpen


    Nicolae Vasilescu Karpen (n. 28 noiembrie 1870, Craiova — d. 2 martie1964, București),  a fost un om de știință, inginer, fizician și inventator român. Printre cele mai mari realizari ale sale se enumera telefonia prin cablu la mare distanta. Dar probabil inventia prin care este mai cunoscut reprezinta „pila lui Karpen”, sau „pila K” care functioneaza folosind exclusiv caldura mediului ambiant.
    Pila electrica se afla astazi la Muzeul National Tehnic „Dimitrie Leonida” si functioneaza fara intrerupere de 65 de ani.
    Nicolae Vasilescu a inceput sa lucreze la teoria unei pile electrice care sa genereze energie la nesfarsit, inca inainte de primul razboi mondial. A primit brevetul in anul 1922. În prima fază a acestuia Nicolae Vasilescu-Karpen a elaborat în anul 1922 lucrarea teoretică despre „pila care va furniza energie electrică la nesfărşit, folosind doar căldura din mediul ambiant”.
    Dupa ce teoria a fost scrisa, s-a apucat de lucru. Vasilescu Karpen dorea sa demonstreze printr-un prototip ca tot ceea ce calculase era corect.
    Reacţiile din partea savanţilor vremii (fizicienii Jean Perin şi Marie Curie) privind această invenţie, nu au întârziat să apară. Pentru început, fizicianul român a fost descurajat de criticile acestora. Ulterior, însă, va relua cercetările şi va demonstra viabilitatea teoriei sale, prin realizarea prototipului în anii ’50.
    Nicolae Vasilescu Karpen a fost un exemplu de determinare si ambitie. Toate cercetarile dinaintea lui spuneau ca ceea ce doreste sa demonstreze era imposibil. El a luat imposibilul si l-a facut posibil. A creat un perpetuum mobile nu doar in teorie, ci unul care fascineaza comunitatea stiintifica chiar si in zilele noastre.
    A lucrat zi de zi, nu s-a lasat descurajat si a reusit! 
    Din pacate nu-l veti gasi pe Nicolae Vasilescu Karpen in lista marilor inventatori ai lumii sau in cea a celor mai memorabili oameni de stiinta ale ultimelor secole. Inventia sa - pila Karpen nu se poate studia si nici nu se poate vedea fiind inchisa intr-un seif impreuna cu documentele care conţin datele tehnice ale obiectului la muzeul “Leonida”. 
    Pentru noi, este un exemplu de urmat, de gandire fara limitari, fara preconceptii indoctrinate. Este dovada ca imposibilul poate deveni posibil chiar daca nu toti pot intelege cum (inca).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu